Ο Ελληνικός Πολιτισμός

Ο ελληνικός πολιτισμός χάνεται στα βάθη των αιώνων, με μια μακραίωνη ιστορία που εμπνέει την ανθρωπότητα ακόμη και σήμερα. Από την αρχαιότητα, άνθισαν οι πόλεις – κράτη της Ελλάδας κι ανέπτυξαν τις τέχνες, το εμπόριο και τη ναυτιλία. Μέσα από την οικονομική ανάπτυξη, ζωντάνεψαν τα ιδεώδη της δημοκρατίας και της ισονομίας, της ενασχόλησης με την πολιτική και της δικαιοσύνης, της φιλοσοφίας και της ευζωίας. Η συνεισφορά της Ελλάδας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι είναι αδιαπραγμάτευτη, επηρεάζοντας τις επιστήμες και την τεχνολογία.

Ο Μινωικός κι ο Μυκηναϊκός πολιτισμός υπήρξαν από τους σημαντικότερους στον αρχαίο κόσμο. Ακόμη σώζονται τα ανάκτορα της Κνωσσού στην Κρήτη, μαζί με πολλά ευρήματα ιστορικής αξίας. Παράλληλα, στις Μυκήνες δεσπόζουν η Πύλη των Λεόντων και ο Τάφος του Αγαμέμνονα. Όλα αυτά είναι δείγματα της ένδοξης ιστορίας των σημαντικών αυτών περιοχών της Ελλάδας.

Στην Αθήνα αναπτύχθηκε επίσης ένας σπουδαίος πολιτισμός, ιδιαίτερα κατά τα χρόνια του Περικλή. Τα ιδεώδNileMosaicOfPalestrinaSoldiersη της δημοκρατίας και της ισοπολιτείας, της δικαιοσύνης και της ελεύθερης σκέψης φώτισαν τους φιλοσόφους και μεταλαμπαδεύτηκαν σε ολόκληρη την αθηναϊκή κοινωνία. Στον αντίποδα, ο πολιτισμός των Σπαρτιατών αποτελούσε έναν σκληρό αγώνα για επιβίωση. Η λακωνική αντιμετώπιση της καθημερινότητας εξασκούσε το σώμα και τις πολεμικές τέχνες, μιας και υπήρχαν αναρίθμητοι εχθροί που απειλούσαν την Σπάρτη.

Αργότερα, ο Μέγας Αλέξανδρος διέδωσε τον ελληνικό πολιτισμό στα πέρατα της γης με μια εκστρατεία που η ιστορία την θυμάται ακόμη. Ο μεγάλος στρατηλάτης κατακτούσε πόλεις όχι με τη δύναμη, αντιθέτως, έκανε κάθε περιοχή να εκτιμήσει την ελληνική παιδεία και να την ασπαστεί. Με αυτό τον τρόπο, έχτιζε σε στέρεες βάσεις.

Η σημερινή εποχή παρουσιάζει ακόμη στοιχεία της παλιάς, ένδοξης ελληνικής εποχής. Μέσα από τα ιστορικά μνημεία, την εκπαίδευση και τους θρύλους του παρελθόντος, η πολιτιστική κληρονομιά παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο. Περιηγηθείτε κι εσείς στις ελληνικές πόλεις και στα χωριά, εξερευνώντας τους τόπους όπου άνθισε ένας επιβλητικός πολιτισμός, ορόσημο για την ανθρωπότητα.