Η Ρωμαϊκή Αγορά

Η Αθήνα είναι ένας υπέροχος προορισμός για όσους θέλουν να ζήσουν αξέχαστες εμπειρίες κατά την διάρκεια των διακοπών τους. Με τον υπέροχο καιρό της, τη ξέφρενη νυχτερινή ζωή και τα νόστιμα φαγητά της η Αθήνα είναι εγγύηση για υψηλού επιπέδου διακοπές.

640px-Athens_Roman_Agora_4-2004_3Επίσης, η Αθήνα είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις ιστορικότερες πόλεις του κόσμου. Ο επισκέπτης θα μαγευτεί και θα εμπνευστεί από την πληθώρα μνημείων και τοποθεσιών που έπαιξαν καθοριστική σημασία στη διαμόρφωση της ταυτότητας της αρχαιότητας.

Μία από τις ομορφότερες τοποθεσίες που μπορεί κάποιος να επισκεφθεί είναι η Ρωμαϊκή Αγορά. Αποτελούσε ένα χώρος όπου γίνονταν εμπορικές συναλλαγές και συναθροίσεις. Λόγω του έντονου ενδιαφέροντος των Ρωμαίων στα τυχερά παιχνίδια, δεν αποκλείεται να περιείχε ένα μικρό αρχαίο http://kazinoinfo.com όπου ο καθένας θα μπορούσε να συμμετέχει, με το ανάλογο αντίτιμο φυσικά.

Βρίσκεται ανάμεσα στην Ακρόπολη και την αρχαία αγορά, χτίστηκε μεταξύ 19 π.Χ. και 11 π.Χ. από δωρεές του Αυγούστου και Ιουλίου Καίσαρα.

Τα σημαντικότερα μνημεία της είναι τα εξής:

  • Το Ανατολικό Πρόπυλο έχει τέσσερις κίονες ιωνικού ρυθμού, φτιαγμένους από γκρίζο μάρμαρο Υμηττού.
  • Το Αγορανομείο είναι κτίριο ορθογωνικής διατομής, αφιερωμένο στην Αθηνά Αρχηγέτιδα και τους Σεβαστούς θεούς. Πιθανόν είναι να ήταν προορισμένο για αυτοκρατορική λατρεία.
  • Η πύλη της Αρχηγέτιδος Αθηνάς είναι κτίσμα στη δυτική πλευρά της Ρωμαϊκής Αγοράς. Αποτελείται από τέσσερις κίονες δωρικού ρυθμού με αέτωμα από πεντελικό μάρμαρο.
  • Οι Βεσπασιανές λειτουργούσαν ως δημόσια αποχωρητήρια. Κτίσμα ορθογωνικής διατομής με αίθουσα τετράγωνη.
  • Το Ωρολόγιο του Κυρρήστου ή αλλιώς Αέρηδες είναι ένα οκταγωνικό κτίριο φτιαγμένο από μάρμαρο. Δεν διαθέτει κίονες, στις μετόπες του απεικονίζονται οι οκτώ άνεμοι. Στην στέγη υπάρχει ορειχάλκινος ανεμοδείκτης με τη μορφή του Τρίτωνα. Επίσης, μέσα στο κτίριο υπήρχε ένα υδραυλικό ρολόι. Αποτελεί τον αρχαιότερο ωρομετρικό – μετεωρολογικό σταθμό του κόσμου.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η Ρωμαϊκή Αγορά είναι ένα πολύ ενδιαφέρον μέρος για όσους λατρεύουν την ιστορία.