Επίσκεψη στην Πύλη του Αδριανού

Η Πύλη του Αδριανού είναι μια αψίδα που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την πλατεία Συντάγματος, ακριβώς ανάμεσα στον βράχο της Ακρόπολης και τον ναό του Ολυμπίου Διός. Στα βορειοδυτικά αντικρίζει το Μνημείο του Λυσικράτη στην Πλάκα. Την ακριβή τοποθεσία καθώς και φωτογραφίες με λεπτομέρειες από το μνημείο μπορείτε να δείτε εδώ

Η επίσκεψη στην Πύλη του Αδριανού είναι ένα καλό ξεκίνημα για να περιηγηθεί κάποιος στους αρχαιολογικούς θησαυρούς της πόλης της Αθήνας που είναι διάσπαρτοι στην περιοχή. Και αν θελήσετε να κάνετε ένα μικρό διάλειμμα, για να ξεκουραστείτε από το περπάτημα, που σίγουρα θα είναι πολύ, υπάρχουν τριγύρω πολυάριθμα καφέ και εστιατόρια που προσφέρουν εξαιρετική κουζίνα για κάθε γούστο αλλά και δωρεάν Wi-Fi για πρόσβαση στο Mobile Καζίνο σας.

Hadrian's_Gate,_Antalya_01Η αψίδα χτίστηκε το 131 π.Χ., για να εορταστεί η άφιξη του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού, σαν δείγμα ευγνωμοσύνης για τις ευεργεσίες του στην πόλη. Κατασκευασμένη από φίνο πεντελικό μάρμαρο, έχει ύψος 18μ., πλάτος 12,5 μ. και 2,3 μέτρα βάθος. Ο σχεδιασμός της είναι πλήρως συμμετρικός σε δύο επίπεδα και στο κέντρο του κάτω επιπέδου υπάρχει μια τοξωτή πύλη μέσω της οποίας μπορούσαν να περνούν οι άνθρωποι. Δεν είναι γνωστό ποιος ακριβώς την έχτισε, ωστόσο η τοποθεσία της αψίδας συμβόλιζε τον διαχωρισμό ανάμεσα στο αρχαίο τμήμα της πόλης της Αθήνας και στη νέα πόλη του Αδριανού. Γι αυτό και υπάρχουν δύο επιγραφές λαξευμένες στο επιστύλιο, μία σε κάθε πλευρά: η πρώτη στην πλευρά προς την Ακρόπολη αναγράφει “Αυτή είναι η Αθήνα, η αρχαία πόλη του Θησέα” ενώ η δεύτερη από την άλλη πλευρά, που αντικρίζει τη νέα πόλη αναγράφει “Αυτή είναι η πόλη του Αδριανού και όχι του Θησέα”. Παρότι το μνημείο δεν ήταν ποτέ πλήρως προστατευμένο, έχει διασωθεί μέσα στο χρόνο σε εξαιρετική κατάσταση. Αξίζει να το επισκεφτείτε!