Αρχαιολογικά Μνημεία στην Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πλούσια ιστορία χιλιετιών, και έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ανθρωπότητα στη σημερινή της μορφή. Το δημοκρατικό πολίτευμα και η δικαιοσύνη, το αρχαίο δράμα και τα έπη, η ιατρική και οι υπόλοιπες επιστήμες, όλα άνθισαν στην Ελλάδα χιλιάδες χρόνια πριν κι ακόμη εμπνέουν τους ανθρώπους όλου του κόσμου. Όπου κι αν περπατήσουμε στην Ελλάδα, κάποιο ιστορικό μνημείο είναι εκεί για να μας θυμίσει το ένδοξο παρελθόν και την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.

Στην Αθήνα, η επιβλητική Ακρόπολη είναι χτισμένη στο ψηλότερο σημείο του ιστορικού κέντρου της πόλης και συμβολίζει την ένδοξη εποχή του Περικλή, ενός εμπνευσμένου πολιτικού και ηγέτη. Στο Σούνιο, ο μεγαλόπρεπος ναός του Ποσειδώνα στέκεται υπερήφανα και προσφέρει απαράμιλλη θέα. Η περιοχή της Πλάκας και τα Αναφιώτικα, η Αρχαία Αγορά και ο Λυκαβηττός, όπως και οι Στύλοι του Ολυμπίου Διός είναι λίγα ακόμη ιστορικά μνημεία της Αθήνας που αξίζει να επισκεφθείτε.

Οι Δελφοί αποτελούσαν τον ομφαλό του κόσμου και στην περιοχή υπήρχε το περίφημο Μαντείο τArta_Bridge_Epirus_Greeceων Δελφών. Εκεί κατέφευγαν οι Έλληνες από κάθε πόλη, ώστε να λάβουν το χρησμό από το Μαντείο. Είναι μνημείο εξαιρετικής ιστορικής αξίας. Από την άλλη πλευρά, η Αρχαία Ολυμπία αποτελούσε τον τόπο διεξαγωγής των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων. Ακόμη το έθιμο αναβιώνει στην περιοχή, με την ολυμπιακή φλόγα να ανάβει σε εκείνο ακριβώς το σημείο, όπως χιλιάδες χρόνια πριν.

Ανάμεσα στα πιο επιβλητικά μνημεία του αρχαίου ελληνικού κόσμου, υπάρχει το άγαλμα του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες και συμβολίζει τον ηρωισμό των Σπαρτιατών ενάντια στον πανίσχυρο εχθρό. Ακόμη κι αν γνώριζαν πως ο εχθρός υπερτερούσε, βάδισαν προς τη μάχη κι έδειξαν σε όλους τους Έλληνες πως πρέπει να αγωνίζονται για την πατρίδα.

Στην Ελλάδα άνθισαν οι τέχνες και οι επιστήμες, η ναυτιλία και το εμπόριο. Το ένδοξο αυτό παρελθόν αντανακλάται στην ιστορία της Ελλάδας, όπως επίσης και στα ιστορικά μνημεία που εμπνέουν κι ενθουσιάζουν μέχρι σήμερα.